SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)
ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU
Web sitesi ya da web sayfası denilince daha önceleri görsel anlamda tasarlanmış ilginç animasyonlarla zenginleştirilmiş sayfa veya sayfalar akla gelmekteydi.
Ama günümüzde web sayfasından beklentiler şunlardır : insanlara kolay ulaşımında şirket, firma ya da kurumlara reklam değeri katan, müşterilerine daha kolay ulaşılmasını sağlayan dinamik bir yapı akla gelmektedir. Bu ise web sitesinin arama motorlarında (Google, Yahoo, Bing v.s.) ne denli verimli olmasına bağlıdır.
Bu açıdan artık web sayfalarında, tasarımdan daha ziyade yazılım güçleri, arka planda çalışan kodların profesyonelce hazırlanması ve böylece arama motorlarının daha kolay okuyacağı tarza yapılandırılması birinci öncelik olarak aranmaktadır. İşte web sayfalarının arama motorlarında daha etkin bir şekilde çıkmasını sağlayacak işlem ya da işlemlere SEO denmektedir.
SEO (Search Engine Optimization) , “arama motoru optimizasyonu" için kullanılan bir kısaltmadır. Sitenizi yaptırırken mutlaka tasarım ve web yazılımınızı SEO uyumlu yani arama motorlarında etkin şekilde indekslenebilir olmasına özen gösteriniz hatta bu konuda profesyonel destek almanızı öneririz. Bunun için sitenizi tasarlarken ya da web sitesini tasarladıktan sonra da olabilir mutlaka SEO / arama motorlarına optimize edilmesini sağlamak için deneyimli kişilerden destek alabilirsiniz. Bu açıdan daha ilk başta sitenizi yaptırırken iyi karar vermek gerekmektedir. Bu konularda bilgisi olmayan ya da yeterli düzeyde tecrübeye sahip olmayan bir web tasarımcı size fayda yerine zarar üretecek, para ile satın aldığınız hizmet sizin için anlamsız bir beklentiye dönüşecektir.
SEO ile ilgili olarak web sitenizde yapılacak başlıca işlemler şunlardır:
1- Web site içeriğinizin (sitede kullandığınız bilgi ve yöntemler ), web sitesi yazılımızın incelenmesi ve rapor edilmesi
2- Web sitenizin yetersiz olduğu durumları tespit edip teknik alt yapınızın güçlendirilmesinin sağlanması. Örneğin : sunucu hizmetinizin kalitesi, yazılım kodlarındaki hata ve fazlalıklar, script kullanımı ve sitenizin performans değerleri
3- Web sitenizin içeriğini arama motorlarına uygun olarak geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi.
4- Web sitenizde yayınladığınız hizmet ve ürünler için etkin anahtar kelimelerin tespit edilip site içerisinde kullanılmasını sağlamak.
5- Web site sahiplerine SEO ile ilgili genel ve pratik bilgiler vermek
6- Web sitenizin indekslenebilir bilgi sayısını bulunduğu sektöre göre artırmak ve sayfa isminin marka değerini (page rank) yükseltmek.
7- Web sitenizi yakın çevrenizden başlayarak sektörle ilgili kişilerin ulaşabileceği şekilde tanınmasını sağlamak gerekmetedir. Yani web sitenize ziyaretleri artırmak gerekir. Burada önemli olan gerçek ziyaretçileri bulmak gerekir. Sahte ziyaretçiler sizin siteye fayda değil zarar getireceğinden emin olabilirsiniz. Şöyleki sürekli web sitesine girip çıkmak ( yani sitede hiç gezinti yapmamak ) o sitenin değersiz bir site olduğu izlenimi doğuracak ve Google açısından iyi puanlama olmayacaktır. Web sitenizi müşterisine ziyaret ettiriniz. Bunun en etkili yöntemi de sektörlere ait mail gruplarına mail atmak veya Google Adword hizmeti ile etkili bir reklam hizmeti almaktır.